Megéri? Mennyibe kerül?

A következõ háború a vízért fog folyni!

Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, illetve sok víz fog a csapokból ki-, és a csatornákba elfolyni. Ezen folyó vizek természetesen nem folynak ingyen, bizony az a világpiaci árak megérkeztek a magyar vízszámlákba is. Tudta, hogy vannak európai városok, ahol egy m3 víz csatornadíjjal együtt már eléri a 2.000 forintot?

De térjünk vissza hazánkba:

1 m3 ivóvíz a lakóhelytol függoen: 170Ft.-1000Ft
1 m3 szennyvíz ugyanígy: 150Ft-990Ft

Aki kertet öntöz tudja, milyen gyorsan elfogy egy m3 víz. Egy aszályos nyári hónap már közepes kertekben is havi több tízezer forintos vízszámlához vezethet. Egy saját kútból kitermelt víz elöállítási költsége kb. 15 Ft m3-enként. Egy kerti kút többnyire már egy szezon alatt megtérül.

A következo forró nyár bizonyosan el fog jönni, és a következo vízszámla sem marad el. Ön még mindig a drága és az Európai Unió normái szerint egyre dráguló ivóvizet fogja használni öntözésre?


Tehát mennyibe kerül egy kút?

Sajnos erre nem lehet egy egyszerû számmal válaszolni, mivel a költségek sok tényezõvel függnek össze. Többek között:
Szükséges vízmennyiség           
Más egy kerti mint egy mezõgazdasági öntözõkút. A kívánt vízmennyiség kihat a kút összes paraméterére.

Szükséges vízminõség           
A talajban egymás felett elhelyezkedõ vizrétegek minõsége többnyire eltérõ.

Kútmélység           
A legfontosabb árfaktor, a kút ára többnyire méterenként van megadva. A kút mélységével a költség exponenciálisan növekszik, a tervezett mélység befolyásolja a szóba jöhetõ fúrási technológiákat is.

Kútátmérõ         
 A kút átmérõje fontos árképzõ tényezõ, minél nagyobb a kút átmérõje, annál nagyobb a költségvonzata. A szükséges átmérõ sokmindentõl függ, például a kút mélységétõl, a talajvízszinttõl, stb...

Talajszerkezet         
Egy kút homokba más technológiát igényel, mint mondjuk bazaltba. Ez is egy nagyon fontos tényezõ.

Felhasznált technológia           
A technológiától függ, milyen géppel készül el a kút. A gépek rezsiköltsége illetve munkasebessége viszont eltérõ.

Telephelyünktõl lévõ távolság           
Sajnos az üzemanyag egyre drágább, igyekszünk kompenzálni, például azáltal, hogy igény szerint több kutat fúrunk egyszerre.

Tervezés, engedélyezés költsége           
Amennyiben a kút tervezést illetve engedélyezést szükségessé tesz, nagyon szívesen állunk rendelkezésére.Néhány példa

Kerti kút kézifúrású technológiával         
 Ilyen kutat ott lehetséges készíteni, ahol a talaj nem túl köves, illetve a kövek puhák, tehát homokos, agyagos, márgás talajokban. A talajvíz maximum 9 méter mélyen lehet. A kút 40 mm-es béléscsõvel készûl, de lehetséges nagyobb átmérõvel fúrni.

Iszapöblítésel készített kút 100 méterig           
Ezzel a technológiával nagy teljesítményû kutakat lehetséges készíteni, példáúl mezõgazdasági felhasználáshoz. Úgyszintén használatos lakossági ellátásra, emelt igényeknél. A kút ára méterenként 9.500,- és 15000 Ft. között változik, az átmérõ és a talajszerkezet, illetve a mélység fügvényében. Ez a leggyakrabban készített lakossági kúttipus.

Szárazfúrással készített kút         
 Ilyen kutat ott érdemes létesíteni, ahol a talaj szerkezete iszapöblítéses fúrást nem tesz lehetõvé, viszont haböblítéses/légkalapácsos technológiát nem szükséges használni, az altalaj nem annyira kemény. Ezt a kúttipust most méterenként 9.000,- Ft. és 16.000,- között készítjük. A technológiából kifolyólag, ez a fúrási módszer annál munkaigényesebb, tehát drágább, minnél mélyebbre kell fúrni.

Haböblítéssel légkalapáccsal készített kút         
Jellemzõen hegyes dombos vidéken, ahol a talaj annyira kemény, hogy más technológiával nem lehet megfelelõ eredményt elérni, érdemes ezzel a technológiával próbálkozni. Sajnos a technológia gépigénye miatt egy ilyen kút készítése igen költséges, a méterár 15.000 és 30.000 Ft között van. A magas árat a szükséges szerszám, illetve a gázolajfelhasználás indokolja.

Árajánlat kérés

info@minosegikutfuras.hu

Kapcsolat

Faragó Kút Kft.

info@minosegikutfuras.hu

30 / 352-52-97

Copyright © Kezdőlap 2011, Minőségikútfúrás.hu